Nieuwsbrief 31 - April 2014
Goeroezemoes

Groot winnen met kleine stappen

Wat speelt er door het hoofd van Sven Kramer aan de start van de vijf kilometer tijdens de Olympische Spelen? Denkt hij: 'Deze ga ik even winnen?' Of is hij onzeker omdat hij weet dat een duizendste seconde het verschil kan maken? Dat hij - net als vier jaar geleden - kan falen door een verkeerde beslissing?

Veel verzekeringsmakelaars maken zich zorgen over het verdienmodel van de toekomst. Het speelveld in de assurantiewereld is de afgelopen jaren namelijk flink verschoven door opgelegde veranderingen. Maar als u zich het hoofd breekt over de toekomst, denkt u dan aan een topsporter als Sven Kramer?

Veranderingen komen vaker voor dan u vermoedt. Sterker nog, alles verandert continue, zonder dat we erbij stilstaan. In veel gevallen is emotie een signaal dat dit gebeurt. Dat kan angst of frustratie zijn, maar ook blijdschap of geluk. 

De laatste twee geven positieve energie en helpen u de verandering als kans te benutten. Het tegenovergestelde gebeurt bij negatieve emoties, die meestal optreden bij opgelegde veranderingen. U verzet zich ertegen. En omdat u vecht tegen de situatie, raakt u in gevecht met uzelf.

Niet doen, het leidt tot niets. Onderken liever wat u vervelend, moeilijk of bedreigend vindt. Accepteer de verandering en verwoord waarom deze u dwars zit. Stel uzelf daarna de vraag: 'Waarvan word ik wèl gelukkig in de nieuwe situatie, wat geeft mij een positieve kick?' 

Misschien krijgt u een positieve kick als u spontaan wordt benaderd voor advies. Hoopt u op een nieuwe klant die op voorspraak van een bestaande relatie contact met u opneemt. Of bent u gelukkig als iemand, die u goed van dienst bent geweest, u een compliment geeft.

Ga vervolgens op zoek naar een praktische handeling die kan leiden tot deze kick. Houd het klein en haalbaar. Lukt het, doe hetzelfde dan nog een keer. Gaat het meerdere malen goed, zoek dan een volgende kick. Vele kleinere stappen maken uiteindelijk één grote.

Want dacht u nu echt dat Sven Kramer tijdens zijn gouden vijf kilometer in Sotsji dacht: 'Deze ga ik even winnen'? Nee. Hij dacht er bij elke slag aan dat hij zijn voet goed moest neerzetten. Bij elke bocht dat hij perfect moest overstappen. Bij elke ronde dat hij diep moest zitten. De hele rit dat hij zijn ritme moest houden. En zo heeft hij groot gewonnen met kleine stappen.

Thijs Otto van Es, consultant en managing partner bij House of Performance