Nieuwsbrief 32 - Juli 2014
SideKick - Steve Langan wil 100.000 pond ophalen voor slachtoffers van melanoom

‘De meest krankzinnige rally ter wereld’

Hij is Managing Director UK & Europe, CEO Direct Asia Group én Group Marketing Director, maar vanaf 20 juli moet Hiscox het een paar weken zonder hem doen. Dan rijdt Steve Langan namelijk samen met twee vrienden de Mongol Rally. De tocht van 16.000 kilometer voert door woestijnen, over bergketens en langs de ‘Poort van de Hel’. “Het is zonder twijfel de meest krankzinnige rally ter wereld”, beaamt Langan grijnzend.

De aanleiding voor dit avontuur is een intrieste gebeurtenis. “Vorig jaar is mijn zuster overleden aan de gevolgen van huidkanker. Het begon met een plekje onder haar teen. De dokters dachten in eerste instantie aan een infectie. Toen ze ontdekten dat het om een melanoom ging, zat het al in haar knie. Daarna verspreidde de ziekte zich razendsnel door haar hele lijf. Zo snel, dat ik niet eens goed afscheid van haar heb kunnen nemen.”

Suit yourself

Als liefhebber van auto’s én van autorijden groeide langzaam het idee om via een sponsorrit geld in te zamelen voor MASScot, een goededoelenorganisatie die slachtoffers van melanomen helpt en begeleidt. “Na het overlijden van mijn zus was ik erg verdrietig, maar dit voornemen gaf me nieuwe energie. Na enkele gesprekken met mijn – knettergekke - vrienden Rodger Williams en Peter Martin hebben we gedrieën besloten om onder de geuzennaam ‘The League of Extraordinary Kriegspielers’ de Mongol Rally te rijden.”

De regels van de Mongol Rally zijn simpel. “Je moet de reis afleggen in een auto met een motor van maximaal 1.000 cc en wordt geacht aan te komen in Ulan Bator in Mongolië. Dat is het. Hoe je dat doet, moet je zelf weten. Welke route je neemt, maakt niet uit. Onderweg is er niets geregeld. Suit yourself.”

Poort van de Hel

Dat dit betekent dat de tocht niet zonder risico is, weet Langan maar al te goed. “Wij nemen de zuidelijke route, die ons door Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Kazachstan en Rusland naar Mongolië voert. Onderweg komen we door onherbergzame gebieden, zoals woestijnen waar het kwik oploopt tot 55 graden, maar ook door berggebied waar het tien graden vriest.”

Ondanks de ontberingen die ze zullen lijden, kijkt Langan uit naar de tocht. “Los van het goede doel verheug ik me erg op de reis. Voor onze generatie is de wereld klein, je vliegt overal naartoe. Langzaam maar zeker komt er gelukkig weer meer belangstelling voor ‘slow travel’. Daardoor wordt de reis op zichzelf weer een belevenis. Zo rijden wij in de Karakum-woestijn langs de ‘Poort van de Hel’, een eeuwig brandende krater met een doorsnede van 60 meter in het grootste gasveld ter wereld. Dat is natuurlijk uniek.”

Starship Enterprise

Als materiaal voor het 16.000 kilometer lange avontuur kozen de drie vrienden voor… een vier jaar oude Ford B-Max. “Niet direct de meest logische keuze als je het parcours in acht neemt”, lacht Langan. “Maar zoals gezegd mag de motorinhoud maximaal 1 liter bedragen. Dus vallen SUV's en andere zware wagens af. Overigens zijn er ook deelnemers die de rally in een lelijke eend rijden. Het kan dus veel erger!”

Wel hebben de avonturiers de auto, die de ‘M.V. Nostromo’ is gedoopt, een beetje aangepast. “Zo liggen er stalen wielen met militaire banden onder en wordt de carter beschermd door een stalen bodemplaat. Ook is de auto iets verhoogd. Wat ons grootste risico is? Moderne auto’s zijn erg afhankelijk van elektronica. En vind in de achterlanden van Kazachstan maar eens een monteur die je daarbij kan helpen! Anderzijds, als je pech krijgt, ben je toch meestal op jezelf aangewezen. En omdat wij alledrie a-technisch zijn, is elke auto voor ons net zo complex als Startrek’s Starship Enterprise.”

Honderdduizend pond

Het is Langan’s doel om 100.000 pond op te halen met de sponsorrit. “Op dit moment staat teller op 52.000, maar we hebben nog even. Overigens is 57.000 pond het maximale bedrag dat ooit tijdens een Mongol Rally is opgehaald. Dat record moeten we zeker kunnen breken.”

Tijdens de rit houden de coureurs een blog bij, zodat thuisblijvers en andere geïnteresseerden hun belevenissen op de voet kunnen volgen. “Geloof het of niet, de wifi-verbindingen zijn in die onherbergzame gebieden meestal beter dan bij ons in het ‘beschaafde’ westen! En omdat onze auto met GPS is uitgerust, kun je ons letterlijk over de kaart van Azië zien gaan!”

Meer info en doneren

Meer informatie over Steve Langan en The League of Extraordinary Kriegspielers vindt u op http://www.justgiving.com/teams/The-League. Via deze pagina kunt u ook een donatie doen.