Nieuwsbrief 32 - Juli 2014
Goeroezemoes

Lees dit niet, u wordt er wijzer van!

Heb ik uw aandacht? Mooi. Ik ben benieuwd hoever u komt. Of leest ú wel alle e-mails, nieuwsbrieven, magazines, artikelen, brieven en folders die u ontvangt? Natuurlijk niet, dat doet niemand! 

De hoeveelheid informatie die ons elke dag bestormt, is zo overweldigend, dat we binnen een fractie van een seconde besluiten wat we wel en niet inkijken. Dus wat denkt u dat er gebeurt met de berichten die u zelf verstuurd aan klanten, leads en prospects? Precies! De meeste ontvangers zien uw boodschap niet eens.

Ik ben voorzitter van een grote sportvereniging. Als ik op de velden sta, valt me keer op keer op hoe makkelijk kinderen nieuwe informatie tot zich nemen. Neem voetbal. Aspirant F'jes hebben direct door hoe het spelletje in elkaar zit en wat de regels zijn. Ook hun techniek gaat met sprongen vooruit. Ze leren zichzelf dus snel cognitieve én praktische vaardigheden aan.

Hetzelfde zie ik thuis. Als mijn zoontje van vijf een nieuw spelletje download op de iPad, weet hij meteen wat hij moet doen. En na een uurtje spelen zit hij al op level zoveel. Dat is een veel steilere leercurve dan bij de traditionele lesmethode die de meeste scholen hanteren. Hoe kan dat?

De vakgroep psychologie van de universiteit van Cambridge doet er veel onderzoek naar. Volgens de wetenschappers stapelen de bewijzen zich op dat je door de 'fun factor' in spelletjes efficiënter en effectiever leert. En dat je de informatie, kennis en vaardigheden die je in het spel opdoet ook in het echte leven gaat gebruiken. Belangrijk detail: de scores bij dit 'in-game'-leren zijn hoger als er sprake is van competitie.

Plezier en competitie zijn blijkbaar factoren die ons motiveren ons open te stellen voor nieuwe informatie. De voetballende kinderen en mijn zoontje vinden dat wat ze doen leuk en krijgen een 'kick' omdat ze kunnen winnen. Ze gaan er vol voor en verwerken nieuwe informatie daardoor sneller en beter. En daarmee kom ik tot mijn boodschap aan u. 

De meeste ondernemers vertellen hun verhaal (lees: informatie) op een traditionele manier. Als ik een nieuwe relatie vraag naar zijn dienstverlening, gebeurt het zelden dat ik word geprikkeld door zo'n verhaal. Dat ligt niet zozeer aan de informatie, die is interessant genoeg. Het ligt aan de manier waarop ze wordt overgebracht.

Ik roep u op die traditie te doorbreken. Hoe presenteert u informatie nu? Hoe kan het anders? Zoek alternatieven door uw gehoor uit te dagen én te inspireren, zodat ze op het puntje van hun stoel gaan zitten. Laat hen het gevoel ervaren van dat spelende kind. U zult merken dat uw boodschap niet alleen vaker aankomt, maar ook beter wordt begrepen!

Maar de kans is groot dat u niet eens aan deze column bent begonnen. Laat staan dat u het einde heeft gehaald…

Thijs Otto van Es, consultant en managing partner bij House of Performance