Nieuwsbrief 33 - November 2014
Goeroezemoes

Kleur buiten de lijntjes!

Weet u al hoe uw verdienmodel van de toekomst eruit ziet? Veel financieel adviseurs zitten in een spagaat. Komt de focus op advisering te liggen? Moeten ze nu wel of niet met abonnementen en netto premies gaan werken? En zo ja, hoe organiseer je dat en wat zijn concurrerende tarieven? 

Ik roep u op om de oude modellen los te laten, buiten de lijntjes te kleuren, iets nieuws te bedenken. Zeg nu niet: 'Dat kan niet, alles is al bedacht'. Nieuwe startups bewijzen dagelijks het tegendeel. Bedrijven zoals muziekstreamer Spotify en taxidienstverlener Uber laten niet alleen zien dat het mogelijk is, maar ook dat het in korte tijd tot zeer succesvolle business kan leiden. 

Zo wordt de waarde van Uber vijf jaar na de start door beleggers gewaardeerd op 17 miljard (!) dollar. Nu denkt u misschien: 'Maar Uber is omstreden en werd door de Duitse rechter zelfs verboden.' Klopt. Maar dacht u dat het daarmee stopt? Welnee, ze verzinnen gewoon een workaround…

Als professional moet je daarom voorbij je eigen bestaan proberen te denken. Zo stellen wij onszelf regelmatig de vraag wat de Uber van de advieswereld zal zijn en hoe we onszelf hierop kunnen voorbereiden of -beter nog- zelf die positie kunnen claimen. Daarbij hanteren we een aantal interessante technieken, die in elke branche te gebruiken zijn. Ik presenteer er hier twee: Business Model Canvas en Lean Startup.

Brainstorming wordt gamestorming

Business Model Canvas is een methode om binnen een paar uur -vaak zelfs nog sneller- een compleet nieuw ondernemingsplan te schrijven op slechts één A4tje. Het model bestaat uit negen bouwstenen en visualiseert welke aspecten een rol spelen in uw bedrijf en welke onderlinge samenhangen belangrijk zijn.

De uitdaging is om goed na te denken over de kritische succesfactoren. Dat vergt natuurlijk creativiteit. Veel Business Model Canvassessies worden daarom georganiseerd in een atmosfeer die we niet direct als zakelijk beschouwen: in de avonduren, onder het genot van een drankje, met een muziekje op de achtergrond. Vaak maken educatieve spelvormen deel uit van zo'n sessie waardoor brainstorming verandert in gamestorming.

Korte feedback-loops

Om alle betrokkenen gemotiveerd te houden, moet u natuurlijk wel wat doen met de uitkomsten van de bijeenkomsten. Tegelijkertijd wilt u uw bestaande bedrijfsmodel niet van de ene op de andere dag helemaal loslaten. Daarom is het creëren van korte feedback loops een perfecte methode om de inzichten van de Business Model Canvas-sessies in de praktijk te toetsen.

De Lean Startup-methode sluit hierbij perfect aan. Met Lean Startup lanceert u uw nieuwe producten en diensten in een alfa-versie. Op basis van de feedback toetst u of uw innovatie voorziet in een behoefte én krijgt u input voor verbeteringen en uitbreidingen. Door de vernieuwing te presenteren aan meerdere doelgroepen, analyseert u tegelijkertijd wat bij welke klantgroep past. 

Trial and error

Lean Startup is dus een trial and error-methode: bedenken, toetsen, aanpassen en uitbouwen… of weggooien. Omdat het om korte, cyclische trajecten gaat, kunt u efficiënt en effectief innoveren. Door consequenties te verbinden aan de positieve en negatieve reacties zal de leercurve van uw bedrijf snel steiler worden. U ervaart immers zelf wat wel en niet werkt. Niet voor niets gebruiken veel succesvolle startups deze methode.

Natuurlijk kunt u nu uw schouders ophalen en zeggen: 'Dat past niet in ons bedrijf' of 'Onze markt is niet te vergelijken met andere markten.' Maar ik voorspel u: als u niets doet, wordt u de komende jaren aan alle kanten ingehaald. Laat u daarom verleiden en probeer het eens. U zult zien dat het niet alleen nuttig is, maar ook erg leuk!

Thijs Otto van Es, consultant en managing partner bij House of Performance