Nieuwsbrief 34 - Maart 2015
Sidekick - Directeur Dave Maasland van ESET Nederland:

'Internetbeveiliging is veel meer dan techniek'

Internet security voor je laten werken. Dat is in het kort de missie van IT-beveiligingsbedrijf ESET. Al meer dan een kwart eeuw werken wereldwijd honderden medewerkers van ESET er dagelijks aan om veilig gebruik van internet mogelijk te maken. Voor bedrijven, maar ook voor particulieren. "We willen vooral bewerkstelligen dat mensen niet bang zijn om het internet op te gaan", benadrukt Dave Maasland, directeur van ESET Nederland. "Niet voor niets zijn onze slogans Go explore en Do more."

ESET is actief in meer dan 180 landen en behoort tot de Top 5 van internet securitybedrijven. "In tegenstelling tot andere grote spelers is ESET lokaal georganiseerd", vertelt Maasland. "Wat we met elkaar delen zijn de naam en de producten. Het voordeel voor onze klanten is dat we in al die landen ook een fysiek kantoor hebben en lokale support leveren. Dat betekent onder andere dat we onze klanten altijd in hun eigen taal te woord kunnen staan."

Een ander voordeel van die structuur is dat ESET zeer marktspecifiek kan werken. "In Nederland, waar bijna elk huishouden een internetaansluiting heeft, spelen natuurlijk andere zaken dan in bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Mede daardoor is ESET in Nederland zo innovatief en vooruitstrevend. Anderzijds hebben landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de wetgeving beter op orde. Daarom is er altijd sprake van kruisbestuiving tussen de wereldwijde ESET-vestigingen. Zo helpen we elkaar en hoeven we niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden."

Brede coalitie

Maasland wijst tevens op de maatschappelijke rol die zijn bedrijf heeft. "Internetbeveiliging is veel meer dan techniek en gaat iedereen aan. Door dat breed uit te dragen, wil ESET Nederland haar steentje bijdragen aan het tot stand brengen van een landelijke coalitie tegen cybercrime. Om die reden praat ik veel met mogelijke partners buiten onze eigen branche. "

Naast beveiligingsbedrijven spelen vooral accountants, banken en verzekeraars daarin een belangrijke rol, vindt Maasland. "Zij kunnen helpen om de bewustwording verder op gang te brengen. Maar bewustwording alleen is helaas niet meer voldoende. Dat bewijzen de geïnfecteerde advertenties die je ook op grote platformen kunt tegenkomen. Je moet als internetgebruiker dus actief met beveiliging aan de slag, waarbij de eerste stap het up-to-date houden van systemen en software is."

Veilig Online

Een van de resultaten van de brede dialoog is het Veilig Online Pakket dat ESET vorig jaar samen met ABN Amro en Hiscox heeft ontwikkeld. Maasland: "Wij geloven heilig in een integrale totaaloplossing. Samen met Hiscox hebben we de verzekeringspropositie bepaald en aansluitend waren we als technische partner de linking pin tussen Hiscox en ABN Amro, in mijn ogen twee zeer innovatieve partners."

Kwetsbare groepen

"Het internet is een prachtig instrument", zegt Maasland tot besluit. "Je moet er alleen wel op een verantwoorde manier gebruik van maken. Dat begint met weten welke risico's er zijn en ervoor te zorgen dat je die tot een minimum beperkt. Daarbij hebben we de verantwoordelijkheid om kwetsbare groepen extra te helpen. Want hoewel ESET een bedrijf is en dus winst wil maken, willen we dat doen door invulling te geven aan onze maatschappelijke betrokkenheid."