Nieuwsbrief 40 - September 2016
Sidekick - Peter Luxwolda van Gratama & Luxwolda Classic Car Taxaties:

'Soms lijkt het op werk, maar meestal niet'

Peter Luxwolda verruilde zes jaar geleden zijn baan als logistiek manager voor die van fulltime taxateur van klassieke auto's. In zijn Jaguar XJ diesel uit 2006 rijdt hij vier dagen per week heel Nederland door om zijn klanten thuis te bezoeken. Sinds kort werkt hij nauw samen met HIscox. Reden genoeg om hem nader aan u voor te stellen.

"Ik heb al zo'n twintig jaar een Alfa Spider en was ook actief in de club", blikt Peter Luxwolda terug. "Vanuit het bestuur besloten we op een gegeven moment om bij Wolter Gratama taxatiedagen te organiseren. Na een paar jaar ben ik daarbij gaan helpen en merkte ik dat ik dat erg leuk vond. Wel vroeg ik me af hoe je eigenlijk taxateur van klassiekers kunt worden. Dat bleek op twee manieren te kunnen: via de Stichting VRT of via de Federatie TMV. Bij de eerste moet je kunnen aantonen dat je vijf jaar ervaring hebt, de laatste organiseert één keer in de anderhalf, twee jaar een examen waarvoor je jezelf kunt inschrijven."

Geen seconde spijt

Een opleiding is er echter niet. "Dus vroeg ik aan Wolter of ik af en toe met hem mee mocht om zo het vak in de praktijk te leren. Die vond dat prima. Op die manier én door heel veel te lezen, stoomde ik mezelf klaar voor het examen in 2008. Dat was erg pittig, maar ik slaagde in één keer. En dus mag ik me allround Gecertificeerd Register Taxateur Motorvoertuigen noemen."

"Ik werkte in die tijd als logistiek manager bij Denso, een grote fabrikant van onder andere auto-onderdelen. Taxeren deed ik in de avonduren en de weekeinden. Eigenlijk wilde ik dat vak wel fulltime gaan uitoefenen, maar hoe pak je zoiets aan? Het antwoord kwam als vanzelf. Wolter Gratama had de pensioenleeftijd inmiddels bereikt. Ik kon zijn bedrijf overnemen zo ben ik sinds begin 2010 alleen nog taxateur. Een beslissing waar ik geen seconde spijt van het gehad."

Gepassioneerde liefhebbers

Het mooiste aan het vak vindt Peter de mensen die hij ontmoet. "Dat zijn vrijwel zonder uitzondering gepassioneerde liefhebbers. Van hen leer ik elke dag wel iets, omdat zij alle details kennen van hun specifieke auto. Ook de variatie is erg leuk. Het ene moment bepaal ik de waarde van een Fiatje 500, een uur later ben ik bij iemand met een collectie Ferrari's."

In principe bezoekt Peter Luxwolda zijn klanten elke drie jaar. "Maar door de huidige marktontwikkelingen kan er ook een kortere periode tussen zitten. Bepaalde merken en types zijn in de afgelopen tijd namelijk sterk in waarde gestegen. Het gaat dan vaak om auto's van exclusieve merken als Porsche, Ferrari en Maserati, die wel twee tot drie keer zoveel waard zijn dan een paar jaar geleden. Eigenaren van zo'n klassieker doen er natuurlijk verstandig aan om deze tijdig te laten hertaxeren."

Events en masterclasses

Hoewel de contacten met Hiscox van recente datum zijn, is er een duidelijke klik. "Zo heb ik tijdens de SLS Classic auto's getaxeerd voor Hiscox, iets wat ik bij meer events ga doen. Je ziet, het is een afwisselend, mooi en apart vak, waar ik mijn eigen passie voor auto's in kwijt kan. Niet voor niets zeg ik vaak: 'Soms lijkt het op werk, maar meestal niet'.”