Nieuwsbrief 41 - December 2016
Side Kick - Art shipper Hizkia van Kralingen

'Serieuze verzamelaars vormen een steeds grotere groep'

Art shipper Hizkia van Kralingen transporteert al meer dan 25 jaar kunst van musea, galeries en verzamelaars naar alle uithoeken van de wereld. Het bedrijf is een onmisbare schakel geworden in het internationale bruikleenverkeer tussen musea en de logistiek rondom tentoonstellingen. 

Ondanks het succes van zijn bedrijf blijft naamgever Hizkia van Kralingen dezelfde 'Haagse jongen' die hij altijd al was. "Die directheid heeft veel opgeleverd", realiseert hij zich. "Waar het om de zakelijke kant gaat, maar zeker ook waar het de persoonlijke relaties met onze opdrachtgevers betreft."

Dat de zaken goed gaan, blijkt uit de cijfers. "Elke maand zijn we gemiddeld met zo'n honderd tentoonstellingen wereldwijd bezig. Vorig jaar zijn we 30% gegroeid, voor dit jaar verwachten we een vergelijkbaar cijfer. Dat is de verdienste van onze medewerkers. Dat zijn ervaren vakmensen, enorm trots op wat we doen en zeer betrokken bij onze klanten. Omdat ze alle vrijheid hebben om zich te ontwikkelen, zijn wij een innovatief bedrijf. En dat is een belangrijk onderscheidend vermogen in onze branche."

Turtle

Een voorbeeld van innovatie is de Turtle. "Dat is een duurzame klimaatkist voor het vervoeren van kunst", legt Hizkia uit. "Het flexibele systeem aan de binnenkant werkt met verstelbare hoekblokken waartussen de kunstwerken geklemd worden. De eerste Turtle hebben we in 1994 ontwikkeld, onlangs zag onze nieuwe Turtle uNLtd (‘unlimited’) het daglicht. Deze versie is nog sterker, lichter, beter isolerend en milieuvriendelijker."

Musea, galeries en verzamelaars kunnen de kisten huren of leasen. "De Turtle is de museale standaard in Nederland. Met de Turtle uNLtd, die opnieuw is gepatenteerd, verwachten we dat veel internationale musea zullen volgen."

Collectiecentrum

Naast alles wat met de logistiek heeft te maken, verzorgt Hizkia van Kralingen ook onderzoek, preventief onderhoud en restauratie van kunstwerken. Dat vindt plaats in het gerenommeerde restauratieatelier Redivivus van Gwendolyn Boevé-Jones in het hoofdkantoor van Hizkia van Kralingen in Den Haag. Daar – tussen de A4 en de A12, naast het ADO Stadion – heeft het bedrijf ook een geklimatiseerd, beveiligd kunstdepot van 12.000 m2. "Er is veel vraag naar goede depotfaciliteiten", zegt Hizkia. "We zijn twee jaar geleden naar deze locatie gegaan en het depot is nu al zo goed als vol…."

Daarom wil hij in 2017 starten met de bouw van een tweede 'collectiecentrum', vertelt hij tot slot. "Zie het als een 'Shurgard' voor kleinere collecties. Serieuze verzamelaars vormen een steeds grotere groep en ook bij hen staat, net als bij musea, de kwaliteit van de collectie centraal. Dat betekent dus niet alleen het verzamelen, maar ook het beheer en het onderhoud. Wij kunnen daarbij helpen, door te adviseren en een veilige, geconditioneerde opslagruimte te bieden. En dat is ook vanuit het oogpunt van verzekeraars interessant."