Nieuwsbrief 41 - December 2016
Voordeel voor relaties van Hiscox

Kunsthistorisch onderzoek van het RKD tegen gereduceerd tarief

Nederland telt steeds meer serieuze verzamelaars. In hun collecties bevinden zich vaak minder bekende werken van Nederlandse kunstenaars. Wie meer wil weten over de maker en het kunstwerk, kan zich het beste wenden tot de conservatoren van het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Voor Hiscox-verzekerden is dit nu extra voordelig.

Het RKD is het belangrijkste kenniscentrum ter wereld voor de bestudering van Nederlandse kunst. "Een van onze sterke punten is dat wij verder kijken dan alleen de grote meesters", vertelt Sabine Craft-Giepmans, hoofd collecties en onderzoek van de kunst tot 1750. "Wij onderzoeken namelijk ook de minder bekende Nederlandse kunstenaars door de eeuwen heen."

Uiteenlopende vragen

In de praktijk laten verzamelaars in eerste instantie vaak één of twee werken analyseren. Sabine: "Meestal sturen ze ons eerst foto’s of tonen ze onze conservatoren een enkele werk tijdens één van onze Beoordelingsdagen in Den Haag. Dat kan een opmaat zijn om uiteindelijk de hele collectie door ons te laten onderzoeken."

De vragen van verzamelaars lopen uiteen. "Sommigen zijn alleen nieuwsgierig of het werk is opgenomen in een boek of catalogus, anderen willen er echt alles van weten. Dan proberen we de werken in een kunsthistorische context te plaatsen. Ook gebeurt het wel dat we specifieke vragen krijgen, bijvoorbeeld over de betekenis van de verschillende elementen in een schilderij."

De onderzoekstrajecten zijn niet alleen spannend en leuk voor de verzamelaars, maar ook voor de conservatoren van het RKD. "Enerzijds omdat we op die manier in aanraking komen met minder bekend werk uit (familie)collecties, anderzijds omdat je een indruk krijgt hoe iemand zijn verzameling opbouwt", zegt Sabine.

Gereduceerd tarief

Vanwege de gezamenlijke fascinatie voor kunst zijn Hiscox en het RKD in 2015 een meerjarige samenwerking aangegaan. Daardoor kan Hiscox het extra aantrekkelijk maken om kunsthistorisch onderzoek naar afzonderlijke kunstwerken en complete collecties te laten doen. Bent u klant, adviseur of zakelijke relatie van Hiscox? Dan kunt u een onderzoeksabonnement van het RKD afsluiten tegen een gereduceerd tarief.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het gezamenlijke aanbod van Hiscox en het RKD? Op de website van Hiscox leest u er meer over. Heeft u vragen over de dienstverlening van het RKD? Neem dan contact op met Sabine Craft-Giepmans (craft@rkd.nl of 070 - 333 97 30). Alle verzoeken worden uiteraard discreet behandeld.